Mattis – god underholdning for alle aldre

0
1942
Mattis kortspill

Mattis er kortspillet som man aldri blir lei av. Det er vanskelig å finne noen som vil si nei takk til et spill Mattis. Grunnen er at det er vanskelig å avslå noe man vet er moro. Og Mattis er moro. Mattis er moro for hele familien. Her kan du lære mer om kortspillet Mattis, sånn at også du kan være med på moroa.

Mattis – et spill over flere runder

Kortspill er en av verdens mest utbredte fritidssysler. Historisk trekker kortspillet tråder helt tilbake til Kina før år 10000, mens det ser til å ha landet stabilt i Europa engang på 1300- 1400 tallet. Igjennom flere hundre år, har denne form for spill gledet oss mennesker. Selv om kortstokken kun består av 52 forskjellige kort, fordelt i fire sorter, nemlig kløver, hjerter, ruter og spar, så finnes det utrolig mange forskjellige spill, som man kan underholde seg med.

Et av disse spillene er Mattis. Mattis kortspill er spillet for deg som elsker kortspill. Et kortspill Mattis er den perfekte kombinasjon av spilleglede, taktikk, hjernegymnastikk og sosialt samvær. Denne kombinasjonen gjør Mattis til et av de mest populære kortspill som finnes. Mattis kan minne litt om kortspillet amerikaner, men det som gjør det helt spesielt, er at det foregår over to runder. En innledende runde og en avgjørende runde.

Hvordan spiller jeg Mattis?

Mattis regler er overskuelige, og lette å sette seg inn i. Du kan derfor godt invitere vennene på middag, med et etterfølgende kortspill mattis, uten at det krever stor kortforståelse. Man spiller med en vanlig bunke kort, uten jokere. Hver spiller får tre kort på hånden, resten ligger i en bunke på bordet.

Kort fortalt, går et spill mattis ut på at man i den innledende runde spiller om stikk. Her er formålet at spillerne prøver å samle så mange gode kort som mulig. Heretter kaster man seg ut i den avgjørende runde. I den andre runden er det om å gjøre å bli kvitt alle kortene, fortest mulig. Den som er kvitt kortene først, kan titulere seg som vinneren. Den som kommer sist, får tittelen som Mattis. Kunsten i mattis er altså at man skal være god til å samle de beste kortene i den innledende runden, hvis ikke man lykkes med dette, så kan man det bli vanskelig å komme tilbake i førersetet, i den avgjørende runden.

Vær klok i den innledende runde

Mattis kortspill er altså et spill over to runder, hvordan det går i den andre runden, avhenger av hvordan du har spillet dine mattis kort, i den første runden. Ifølge mattis kortspill regler, så har fargen på kortene ingen betydning i den første runden. Det er om å gjøre å ha det største kortet. En spiller legger et kort ut, og så skal spilleren til venstre, svare med et kort. Den som spiller det høyeste kortet vinner stikket.

Hvis begge har det samme kortet, så blir det krig. I krig så legger man enda et kort ut, den som har det høyeste kortet vinner alle kortene. Ifølge kortspill mattis regler skal man hele tiden ha tre kort på hånden. Du har hele tiden mulighet for å sjanse, det gjør du ved å trekke et tilfeldig kort fra bunken, i stedet for å spill et kort fra hånden. Man spiller helt til det kun er et kort tilbake i bunken, dette kortet avgjør hva som skal være trumf, i den neste runden.

Dra seieren i havn i den avgjørende runde

Den spilleren som fikk trumfen, får lov til å starte andre runde med et valgfritt kort. I den andre runden skal man spille etter samme farge som blir lagt ut, og selvfølgelig helst med et høyere kort. Hvis det blir lagt trumf, kan neste spiller overtrumfe, med en enda høyere trumf. Man spiller en runde rundt bordet, altså sånn at alle spillerne får lagt ut. Den som spillet det høyeste kortet, får lov til å starte neste runde. Stikket er ikke avsluttet, før det er spilt ut like mange kort, som det er antall spillere.

Hvis man ikke kan legge ut et kort, så blir man nødt til å ta inn kort i den andre runden. Det er selvfølgelig også av denne grunn, det er helt avgjørende hvilke kort man har med fra første runde av spillet. Vinneren er den som blir kvitt kortene først, men de andre fortsetter å spille om andre og tredje plassen.

Med mattis kortspill på spillelisten, så er du garantert mange timer med underholdende moro, sammen med vennene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here