Hopp i havet

0
372
Hopp i havet kortspill

Kortspill er smart underholdning for både liten og stor. Mange kortspills entusiaster husker godt det første kortspillet de lærte å spille. For mange, var det første møtet med kortstokken gjennom kortspillet, hopp i havet. Hopp i havet er et lærerikt kortspill for de minste, men også fornøyelig underholdning for de største.

Kortspill – koselig konsentrasjon

Kortspill er en av verdens mest utbredte fritidssysler. Vi kan spore kortspillet helt tilbake til Kina i ca. år 600, og man mener det for alvor begynte å spre seg ut over Europa på 1500-1600 tallet. Siden den gang, har kortspillet selvfølgelig gjennomgått en stor utvikling. Ikke minst da kortene gikk fra å bli håndlaget, til å bli masseprodusert på 1800 tallet. Kortstokken, som vi kjenner den i dag, består av 52 kort, med sortene hjerter, kløver, spar og ruter. Bildekortene viser standardiserte figurer fra middelalderen.

Det finnes utallige varianter av forskjellig kortspill. Med en kortstokk og 52 forskjellig kort, er det nesten utrolig, alt hva man kan spille. Det som er så fascinerende med kortspill, er at man kan spille alene (kabal), og sammen med flere spillere, samtidig som det finnes kortspill som favner alles nivå og interesse. Det finnes utfordringer for den spirende nye kortspiller, men også til en som har valgt kortspillet som karrierevei. Selv det finnes dem som lever livets glade dager som profesjonelle kortspillere, så er et spill kort, for de fleste av oss, en hyggelig form for underholdning.

Man skal tidlig krøkes – også som kortspiller

Mange nordmenn forbinder kortspill med hyttetur i påskeferien, eller en lørdagskveld hjemme med familien, i barndommen. Ofte er kortstokken en trofast følgesvenn på ferier og reiser. I og med at kortstokken ikke tar mye plass i bagasjen, og kan spilles når som helst, hvor som helst, så gir det selvfølgelig mening at kortspill er kronet som reisespill nummer 1.

Et kortspill kan spilles av alle. Også de minste i familien. Hvis du skal lære de minste et spill kort, så er et opplagt spill, Hopp i havet. Hopp i havet er en god introduksjon til kortenes betydning. Når man spiller hopp i havet kortspill, så lærer man de forskjellige sortene. Du lærer å se forskjell på hjerter og ruter og kan i løpet av ingen tid skille mellom kløver og spar. Det er også en introduksjon til tallene. Kortspill er den perfekte praktisering av metoden, læring igjennom lek. Igjennom å spille hopp i havet, så lærer barna tallforståelse og konsentrasjon, samtidig som de blir introdusert for spilleglede.

Hvordan spiller jeg hopp i havet?

Hopp i havet kortspill regler er forståelige og lette, også for de minste. Spillet går i all sin enkelthet ut på, at to, eller flere, spillere kjemper om å få flest stikk. Det er en god ide at man i starten spiller på lag, sånn at de nye spillerne får en forståelse av spillet, før de spiller helt alene. For å spille, skal man bruke en helt alminnelig kortstokk med 52 kort, uten jokere. Hver spiller skal få utdelt 5 eller 7 kort, mens de de resterende kortene blir spredt utover bordet. På denne måten så blir det laget et hav.

Spillerens oppgave er å samle fire like kort, for eksempel fire firere, eller fire treere. Hver gang man har samlet fire like, så har man fått et stikk. Den som har samlet flest stikk, når havet til slutt er tørket ut, får tittelen som vinner av hopp i havet. Hver gang en spiller har samlet et stikk, legges stikket ned på bordet foran spilleren.

Underholdning, lek, læring og samarbeid

Et hopp i havet kortspill er det perfekte sted å lære kortspill. Hopp i havet regler er til å forstå, og det gir en god mestringsfølelse for den nye spilleren. Når alle spillerne har fått utdelt 7 hopp i havet kort, så kan spillet begynne. Den første spilleren, begynner med å spørre en av de andre spillerne etter et bestemt kort, som denne samler på. En viktig detalj, er at spillerne kun kan spørre etter et kort som man allerede har på hånden. Et eksempel er, at hvis du har en treer på hånden så spør du sidemannen, har du en treer?

Dersom sidemannen har en treer, så skal vedkommende overlevere alle sine treere. Hvis den spilleren som spør, får et positivt svar, så får spilleren mulighet til å spørre en gang til. Sånn fortsetter det, helt til svaret er negativt. Hvis personen som man spør, ikke har det kortet man spør etter, så svarer vedkommende, hopp i havet. Et hopp i havet svar, betyr at spilleren skal plukke et kort fra havet. Etter man har plukket et kort fra havet, så er det neste spiller sin tur til å spørre.

Tålmodighet med de minste

Når man skal lære å spille kort for første gang, så er det med boblende energi. Som kortspill læremester krever det, at man smører seg med en god porsjon tålmodighet, og ikke forventer at de nye spillere blir eksperter allerede i første runde. Man kan, med fordel, spille med lave ambisjoner, hvor det viktigste er at alle har det gøy.

Kortspill er læring, men i høy grad også lek. Når dere har spillet hopp i havet noen ganger, så er hopp i havet kortspill regler ved å komme på plass, og hele familien kan samles, i en jevnbyrdig kamp om å samle fleste stikk.

Når hele familien er blitt hopp i havet kapteiner, så kan den neste utfordringen være en omgang Vri åtter, eller kanskje et spill, idiot? Hvis interessen hos de minste er vakt igjennom utallige kortspill hopp i havet, så kan hele familien se frem til mange hyggelige kortspill, på de neste mange hytteferiene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here