Canasta – kortklubbens store glede

0
1865
Canasta kortspill

Canasta er et utrolig populært spill, som spesielt mange kortklubber har et varmt forhold til. Grunnen er at canasta kortspill, er en kombinasjon av morsom underholdning, hjernetrim og sosialt samvær. Det er ikke uten grunn at det blir spillet canasta til langt ut på morgenkvisten i mange norske hjem, det er simpelthen vanskelig å avslutte et godt kortspill.

Canasta – en lagsport

Canasta kortspill er et internasjonalt spill, som tilhører rummy familien. Det sies at canasta ble oppfunnet i 1930erne, i Uruguay, men det er vanskelig å si med sikkerhet. Som så mange andre kortspill, har canasta sannsynligvis utviklet seg over tid. Sikkert er det, at det finnes flere varianter av canasta kortspill. Det kan spilles av 2, 3 eller 4 personer. Et standard spill canasta, blir spillet av fire personer, hvor man spiller to og to på lag.

Hvis man spiller 4 manns canasta kortspill, så skal ikke lagkameratene sitte ved siden hverandre. Canasta er et spill som man ofte spiller gjentatte ganger. Det finnes flere eksempler på kortklubber, som hovedsakelig spiller canasta. Canasta kortspill er nemlig et spill som tar litt tid, da det ofte krever at man spiller flere runder, for å komme frem til det stadiet hvor man kan kåre et vinnerlag. Mange har derfor et forhold til canasta, som også innebærer sosialt samvær, hyggelige samtaler og gjentatte latterkuler over en hel kveld.

Hvordan spiller jeg canasta?

For å spille canasta, skal du investere i 2 kortstokker, med jokere. Et canasta kortspill går ut på at man samler på like kort. Når du har samlet syv like kort, så har du en canasta, som gir poeng. Canasta er, som sagt, i familie med rummy kortspill, men skiller seg ut fra resten av familien. I et kortspill canasta behøver du nemlig ikke nøyes med å trekke et kort inn fra kastehaugen, du kan simpelthen trekke hele kastehaugen inn.

Når dere spiller canasta som parspill, så skal hver spiller ha 11 kort. Resten av kortene legges i en bunke, med baksiden opp. Det øverste kortet snus med forsiden opp, og legges ved siden av. Det kortet som ligger med forsiden opp, er starten på kastehaugen. Meningen med kortspillet canasta, er at man får flest poeng. Man får poeng ved å samle på like kort, altså kort med samme tallverdi. Når du samler kombinasjoner av like kort, så kan disse legges ned på bordet, i såkalte kombinasjoner. Når kombinasjonen har 7 eller flere kort, så blir de til en canasta. Jokeren kan erstatte et kort. En rød canasta, altså uten jokere, gir 700 poeng. En svart canasta, altså med joker, gir 500 poeng.

Canasta kortspill – reglene

Når det er ens tur i canasta kortspill, så skal du ta et kort inn. Du kan alltid ta et kort fra bunken, eller du kan ta fra kastehaugen. Det som gjør canasta kortspill spesielt, er at du også har muligheten for å ta inn hele kastehaugen. Canasta regler kan variere, men hvis du skal ta inn hele kastehaugen, så medfølger det noen betingelser. Du skal nemlig bruke det øverste kortet i kastehaugen, hvis du tar den inn, hvis ikke så vanker det straffepoeng. Du skal altså kunne legge ut en kombinasjon, for å kunne ta hele bunken inn.

Ifølge canasta regler, har du også mulighet for å forhindre andre spillere, i å ta inn hele kastehaugen. Du kan gjøre følgende;

  • Kaste en svart treer, neste spiller kan ikke ta kastehaugen inn.
  • Kaste en rød treer, kastehaugen er sperret en hel runde.
  • Kaste en joker/toer, den som tar kastehaugen inn, skal ha to like som det øverste kortet i kastehaugen.

Når du spiller canasta kortspill, så legger man ned kombinasjoner når det er ens tur. En kombinasjon skal bestå av minst tre likekort. Først gang du skal legge ut en kombinasjon, så skal kombinasjonene du legger ned ha et bestemt antall poeng. Hvor mange poeng du skal åpne med, avhenger av hvor mange poeng du har, det kan vær e50, 90 eller 120 poeng. I canasta spiller man helt til 5000 poeng

Hvordan vinner jeg canasta?

Når du spiller parcanasta, så spiller dere helt til et av lagene har 5000 poeng. Man spiller altså flere omganger, før man kan kåre et vinnerlag. For å kunne avslutte en runde, så skal du og din medspiller ha minst 2 canasta liggende i bordet. Når et av lagene lukker omgangen, så skal alle telle poengene sammen. Alle kort på bordet gir pluss poeng, mens alle kortene på hånden gir minuspoeng. Kortenes verdi er som følger;

  • Joker, 50 poeng
  • Toere, 20 poeng
  • Ess, 20 poeng
  • Billedkort, 8, 9,10, 10 poeng
  • Resterende kort, 5 poeng
  • Rød tre, 100 poeng

Det er også mulighet for å få ekstra poeng, hvis man er den som lukker spillet. Når man har talt poengene sammen, så spiller man en runde mer. Husk alltid å snakke canasta regler igjennom, før dere begynner å spille, så unngår dere unødvendige misforståelser.

Taktikk og samarbeid

Canasta er et utrolig spennende spill. Det er nemlig mye taktikk forbundet med spillet. Når man kan få poeng for å lukke runden, og samtidig fange ens motstander med en hel bunke kort på hånden, som gir minuspoeng, ja så gjelder det om å legge kombinasjonene ned, på det rette tidspunktet.

Det er også spennende hvordan samarbeidet med ens medspiller går, da det ikke er alltid at to hjerner, tenker som en hjerne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here