Rummy – spill kort sammen med vennene

0
444

Kanskje du allerede har gjort som tusenvis av andre nordmenn, og stiftet en kortklubb sammen med vennene? Hvis ikke, så kan det være at du skal overveie det. Det er nemlig ikke uten grunn at den gode gamle kortklubben, lever i beste velgående over hele landet. Når man samles med vennene, over et spill kort, så får man det beste fra to verdener. Det sosiale selvfølgelig, men også underholdende hjernegymnastikk. Et spill som mange kortklubber sverger til, er Rummy.

Rummy – et spill for entusiasten

Kortspill er sosialt samvær, kombinert med konkurranse elementer. Vi skal ikke legge skjul på at mange korstspills entusiaster, finner stor glede i å vinne et kortspill. Men, det viktigste er ikke å vinne, men å delta. Når det kommer til kortklubben, så er dette faktisk riktig. De fleste kortklubber veier det sosiale aspektet like høyt, som selve kortspillet. Det finnes utallige eksempler på kortklubber, som har stått sammen igjennom tykt og tynt, og som har spillet sammen over en årrekke. Ofte spiller de det samme kortspillet, igjen og igjen. En av disse kortspills gjengangere, er kortspillet Rummy.

Rummy kortspill finnes i mange forskjellige varianter, både som rummy kortspill og som rummy brettspill. Det er et internasjonalt kjent spill, så det er selvfølgelig opplagt å ta rummy med på ferie i andre land. Du skal ikke bli overrasket hvis du møter rummy entusiaster på reisen. Det er likevel en fordel at dere gjennomgår rummy regler, før et rummy spill starter, da disse kan ha store variasjoner.

Hvordan spiller jeg Rummy?

Hvis du går rundt med en drøm om å starte en kortklubb sammen med vennene, så er det en av de drømmene som hurtig kan gå i oppfyllelse. Inviter vennene over på middag, og server desserten sammen med et rummy kortspill. Uansett om vennene dine er garvede kortspillere, eller om de aldri har sett en kortstokk før, så er denne menyen, uten tvil, oppskriften på en morsom kveld. Og sannsynligvis, starten på et nytt kortspills eventyr, sammen.

Et rummy spill, går ut på at spillerne skal trekke kort fra en bunke, for å samle på kombinasjoner. I følge rummy regler, skal spilleren samle kombinasjoner av kort med samme tall, eller sekvenser innenfor en enkelt farge. Så snart spilleren får en gyldig kombinasjon, så kan disse kortene legges ned på bordet.  Målet med spillet, er å få lagt ned så mange kombinasjoner som mulig, og dermed bli kvitt så mange kort som mulig. I Rummy kortspill kan man spille 2- 6 spillere, og et spill kan ta helt opp til en time. Det er altså lagt opp til en helaften, sammen med den nye kortklubben.

Når spillet er i gang – rummy kortspill regler

Som sagt, så kan Rummy kortspill regler variere, så man skal alltid være sikker på at man spiller med det samme regelsettet, før man går i gang. Når man spiller rummy kortspill, så skal man bruke en alminnelig korstokk med 52 kort. Du deler ut kortene, på følgende måte;

  • 2 spillere, 10 kort hver
  • 3-4 spillere, 7 kort hver
  • 5-6 spillere, 6 kort hver

De resterende kortene blir lagt i en bunke på bordet, forsiden skal være ned. Det øverste kortet i bunken legges med forsiden opp, ved siden av. Dette er starten på det som vi kaller for kastehaugen. Herfra spiller man for å bli kvitt så mange kort som mulig, ved å lage kombinasjoner som man legger i bordet.

Du spiller ved å trekke inn et kort, enten fra bunken eller fra kastehaugen. Heretter legger du en kombinasjon ned, eller bygger videre på en som allerede er lagt ned. Du kan bygge videre på egne, og på andres kombinasjoner. Til slutt legger du et kort ned i kastehaugen. Spillet er slutt når en av spillerne er tom for kort på hånden, og avslutter ved å kaste det siste kortet i kastehaugen. Heretter begynner man å telle sammen poeng. Alle de kortene som man har på hånden telles som straffepoeng. Det er altså en fordel å være den som først blir kvitt alle kortene. Man kan avtale fra start hvor mange poeng man spiller til, ofte spiller man til 500, men dette varierer.

Spill gin rummy

Hvis dere kun er to personer, som skal spille sammen, så kan dere med fordel spille gin rummy kortspill. Dette er en variant av rummy, hvor man kun spiller med to spillere. I gin rummy runder så spiller man med det samme mål, nemlig å legge ned kombinasjoner av kortene. Den store forskjellen fra rummy, er at man ikke legger ned kort underveis i spillet, men venter til spillet avsluttes.

I gin rummy får man utdelt 10 kort, og man trekker kort inn fra bunken, eller kastebunken. Man trekker kort inn på skift. Når spillet avsluttes, er vinneren den som har færrest verdipoeng på hånden. Rummy er et populært spill å spille sammen flere, mens en omgang gin rummy, er populært hvis man kun er 2 personer.

Rummy – også som brettespill

Rummy finnes også som rummy brettspill, et spill som har vunnet frem som familiespill. Rummy brettspill regler minner mye om rummy kortspill regler. Hver spiller, spiller med brikker som representerer spillekort, og spilleren forsøker å legge serier av disse på bordet. I brettspillet går spillet så ut på at man skal bli kvitt brikker sine, først. Som i kortspillet rummy, så går brettspillet ut på at man skal legge kombinasjoner av rekker ut, på brettet er dette brikker av samme verdi som spillekortene, eller som er i rekkefølge.

Rummy, enten om det er med spillekort, eller som brettspill, er enkelt å lære, men samtidig et utfordrende spill. Det favner bredt, og er det opplagte spillet for kortklubben. Du er garantert mange timer med kvalifisert underholdning sammen med vennene, hvis du introduserer dem for rummy.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here