Spardame

0
655
Spardame kortspill

Spardame er kortspillet du kjenner, men så likevel ikke kjenner så godt. Spardame er kortspillet hvor du trodde at du hadde seieren i lommen, men så glippet den likevel. Spardamen er vanskelig å lese, og ofte ender spillet opp, på en helt annen måte enn det du forventet. Dansen med spardamen er altså uforutsigelig vals, som du ikke bør si nei takk til. Her kan du bli klokere på spardamens dansetrinn.

Spardame – for deg som elsker kortspill

Spardame kortspill er et fantastisk spill. Spardame regler er lette å lære, men det betyr ikke at spillet er kjedelig. Tvert imot. Spar dame er spenning og uforutsigelighet, kombinert med taktisk tenkning. Med andre ord, en kortspills opplevelse ut over det sedvanlige. Når det også fanger interessen til både barn og voksne, så er det et opplagt valg, når man skal beslutte hva man skal spille.

Du kjenner kanskje spardame fra Windows, hvor det er en av de gode gamle traverne? Men spardame kortspill sammen med familien, eller vennene, topper enhver datamaskin. Finn derfor kortstokken frem fra skuffen, og gjør deg klar til ditt livs kortspills kamp. I spardame handler det om at du skal ta stikk, og samtidig unngå å ta stikk med hjerter. Også skal du for all del unngå å være den spilleren, som ender opp med spardamen.

Hvordan spiller jeg spardame?

Spardame kortspill er en fornøyelse å spille, både for store og små. Det minner i stor grad om andre kortspill, som hjerter og amerikaner, der det også handler om å ta stikk. Det som gjør at Spar dame skiller seg ut, er at du skal unngå å ta stikk med hjerter, og selvfølgelig unngå å få spar dame. I spardame er det mest vanlig å spille 3-5 spiller, hvor 4 er det beste antallet. Det er derfor perfekt underholdning til en familie med litt større barn, sammen med svigerforeldrene eller til en parmiddag. Alt du skal bruke er en helt vanlig kortstokk med 52 kort, uten jokere.

Ifølge Spardame regler, så gjelder det om å sitte igjen med minst mulig poeng. Dere kan avtale hvor mange runder dere vil spille, eller fastlegge en poengsum. Du deler ut alle kortene, og alle spillerne skal ha like mange kort. Hvis kortene ikke går opp, så fjerner man bare en eller flere toere. Mange velger å spille med en byttekort ordning. Hvis dere spiller med dette, så skal hver spiller velge to kort som man vil bytte, før spillet går i gang. Disse skal gis til spilleren som sitter til venstre for en selv. Du skal selvfølgelig ikke se på byttekortene, før alle er klar. Dere skal også avtale om det er lov til å bytte spardame, så alle spillerne er innforståtte med dette.

Spillets gang – den dramatiske spar dame

Spillet går, i all sin enkelthet, ut på at man skal ta stikk, eller unngå å ta stikk. Spardame regler kan variere, det viktigste er at alle spillerne er enige fra start. En vanlig måte å spille Spardame på, er med følgende poengfordeling:

  • Spardame, 100 poeng
  • Ruter knekt, -50/ -100 poeng
  • Hjerter ess, 20 poeng
  • Hjerter, 10 poeng

Ut fra dette poengsystemet, så spiller man helt til en av spillerne har nådd 500 poeng. Målet med spillet, er å få minst mulig poeng. Altså er det spilleren med færrest poeng som vinner. Som sagt, så står man fritt til å implementere de regler som man ønsker, så lenge alle spillerne er enige før man begynner å spille. I forhold til stikkene, spiller man helt som vanlig.

Et spill med variasjoner

Kortspillet spardame er en underholdende dans, for hele familien, hvor det er garantert både drama, latter og glade rop, rundt spillebordet. Man kan velge å forenkle spillet, hvis man spiller med de minste i familien, for så å legge på ekstra regler, hvis det er mer garvede spillere.

Et kortspill spardame er ikke uten grunn en gjenganger rundt spillebordet, da det er spennende, samtidig som en seier krever at de små grå kommer i arbeidstøyet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here